?מה זה בכלל המוּניציפוֹד הזה
המוניציפוד הוא פודקאסט בנושא שלטון מקומי בשיתוף רשת הפודקאסטים של אוניברסיטת בן גוריון בנגב. מאחורי המיזם דביר שץ ואייל ניזרי, בוגרי מחזור א' בתכנית הצוערים של משרד הפנים לשלטון המקומי.
לאורך הפרקים נציג כמיטב יכולנו את השלטון המקומי בישראל ונסקור את תחומי העיסוק וההתפתחות לאורך השנים.
במקביל, נדבר על הנושאים האקטואליים שעל סדר היום ונארח דמויות מעניינות שיוסיפו ידע, השקפה שונה/דומה.
הפודקאסט מתיימר להציג את הנושא (האפור יחסית) באופן ידידותי גם למי שלא בהכרח מחזיק היכרות מוקדמת ולהקליל את העסק, זאת מבלי לוותר על העומק והרצינות הדרושים לעיתים.
נדגיש כי הפודקאסט יעסוק בכלל תחומי השלטון המקומי תוך ניסיון מקסימלי לגבות את השיח בנתונים עובדתיים ובמידת הצורך גם בראייה ביקורתית.
?של מי הקול הרדיופוני הזה
דביר שץ
מנהל האגף לתכנון אסטרטגי בעיריית דימונה
בוגר תואר שני במנהל ומדיניות ציבורית מאוניברסיטת בן גוריון
ותואר ראשון בפוליטיקה וממשל והיסטוריה מאוניברסיטת בן גוריון
אייל נזרי
מנכ"ל המועצה האזורית אל-קסום בעבר
בוגר תואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר אילן
ותואר ראשון בניהול, מדיניות ציבורית ופילוסופיה מאוניברסיטת בן גוריון
?בא לכם לשמוע אותם
פרק 10- סמכויות: ריכוזיות מול ביזור
4/3/2021
הפרק העשירי של הפודקאסט עוסק בשאלת הסמכויות של הרשויות המקומיות ובמבנה השלטוני הריכוזי בישראל. בפרק מתארח אריאל פינקלשטיין, ראש פרויקט שלטון מקומי במכון הישראלי לדמוקרטיה ודוקטורנט במחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן.
בפרק נציג את מידת הריכוזיות בישראל בהשוואה לעולם תוך סקירת ההתפתחות ההיסטורית של מעמד השלטון המקומי. בהמשך נדון בהתנגדויות לביזור ובשיווי המשקל הרצוי.
תודה מיוחדת לטכנאי ההקלטה והעריכה: ד"ר בוזי רביב
פרק 9- מענק האיזון
24/12/2020
הפרק התשיעי של הפודקאסט עוסק בתקציב המרכזי שמועבר לרשויות המקומיות ממשרד הפנים- מענק האיזון. בפרק מתארח יוגב שרביט מהמדד המוניציפלי.
בפרק נציג את ההתפתחות ההיסטורית של אופן הקצאת המענק ואת הקריטריונים על פיהם הוא מחולק היום. בהמשך נדון בקשיים שבאופן חישוב המענק ובהשפעה על הרשויות השונות.
תודה מיוחדת לטכנאי ההקלטה והעריכה: ד"ר בוזי רביב
פרק 8- מועצות אזוריות
13/8/2020
הפרק השמיני של הפודקאסט עוסק במועצות האזוריות ובמאפייניו הייחודיים של המגזר הכפרי בישראל. בפרק נארח את עודד פלוט, מנכ"ל המועצה האזורית שער הנגב לשעבר ומנהל הקהילה בקיבוץ חצרים בהווה.
בפרק נציג את המבנה הייחודי של המועצות האזוריות ונסקור את הרציונל להקמתן, את מנגנוני הביצוע, אופי ההתיישבות והאתגרים הייחודיים עימם הן מתמודדות. בסיום הפרק נתהה על עתיד ההתיישבות הכפרית ויכולתה להתאים את עצמה למציאות המשתנה.
פרק 7- תוכנית הצוערים של משרד הפנים
9/1/2020
הפרק השביעי של הפודקאסט מוקדש לתוכנית הצוערים של משרד הפנים, אשר נועדה להכשיר צעירים לעבודה ברשויות המקומיות.
בפרק מתארח יואב מעוז, מנכ"ל עמותת עתידים, לשיחה על התוכנית, הסיבות שהובילו להקמתה ומטרותיה המרכזיות.
פרק 6- הסכמי גג
23/1/2020
הפרק השישי של הפודקאסט עוסק בהסכמי הגג, שנועדו לסייע בפתרון משבר הדיור בישראל באמצעות שיתוף פעולה בין השלטון המרכזי למקומי.בפרק מתארח יונתן לוזר, עוזר מהנדס עיריית יבנה. בפרק יוצגו הגורמים למשבר הדיור ועל אילו מביניהם נועדו להתגבר הסכמי הגג. נדבר על עיקרי ההסכמים, על התחייבויות השיווק של הרשויות המקומיות ועל התקציבים שניתנים להן כנגד כך.מתנצלים, עקב תקלה טכנית קלה איכות הסאונד פחות טובה מהרגיל.
פרק 5- בחירות לרשויות המקומיות
30/8/2018
הפרק החמישי של הפודקאסט עוסק בשיטת הבחירות לשלטון המקומי בכלל ובמערכת הבחירות הקרובה בפרט. נדבר בו על הפרקטיקה שתכליתה מימוש עקרונות דמוקרטיים.
בפרק נציג את שיטת הבחירות לרשויות המקומיות: מועדים, היקפים, הזכאים לבחור ולהיבחר וכו'.
לאחר מכן נעמיק באופן ההתנהלות בתקופת הבחירות ובמגבלות החלות בה.
בסוף הפרק תמצאו גם התייחסות למספר התמודדויות בולטות. הצביעו והשפיעו!
פרק 4- יחסי פקידים- נבחרים
14/3/2018
הפרק הרביעי של הפודקאסט עוסק במארג היחסים הייחודי בין הדרג המקצועי ברשות המקומית לבין הדרג הנבחר- בין אלה שמתווים את המדיניות לבין אלה שאמונים על הוצאתה מן הכוח אל הפועל.
בפרק נארח לראשונה דמות מהחיים המוניציפליים- גיא יפרח, סגן ומ"מ ראש עיריית מעלה אדומים, אשר ייצג את עמדת הנבחרים.
לאורך הפרק נדון בנושאים בהם עשוי להתקיים מתח בין הדרג הנבחר לדרג הפקידותי, בעוצמות שראוי להעניק לכל אחד מהם ובדרכים לריכוך הקונפליקט.
פרק 3- תקציב הרשות המקומית
14/2/2018
הפרק השלישי של הפודקאסט עוסק בתקציב הרשות המקומית אשר משקף את הפעולות שמבצעת הרשות המקומית במסגרת תפקידיה ומהווה ביטוי כספי לתכנית העבודה של הרשות.
בפרק נבחין בין התקציב הרגיל לתקציב הבלתי רגיל (תב"ר), נעמוד על ההבדלים ביניהם, נסקור את מקורות המימון של כל אחד מהם ואת הפעולות אותן הוא מממן.
פרק זה הוא למעשה השלישי והאחרון בפרקי הבסיס התיאורטי של הפודקאסט- הצורך בשלטון, פקודת העיריות והתקציב.
פרק 2- פקודת העיריות
17/1/2018
הפרק השני של הפודקאסט עוסק בפקודת העיריות אשר מהווה את המקור ממנו שואבות הרשויות המקומיות את סמכויותיהן ומגדירה את המסגרת החוקית והמשפטית לפעילותן.
בפרק תמצאו סקירה היסטורית על אימוץ הפקודה ועל השינויים שחלו בה, היכרות עם תוכן הפקודה, ביקורות אפשריות ומבט לעתיד.
?פרק 1- למה צריך את זה בכלל
7/12/2017
בפרק הבכורה של הפודקאסט, אחרי היכרות קצרה, נספר למה צריך בכלל שלטון- מרכזי או מקומי. הפרק נפתח בסקירה של ההגות המרכזית בתחום הפילוסופיה המדינית, את התכליות שלשמן קמו המדינות המודרניות כפי שאנו מכירים כיום ואת השלטון המקומי שהתפתח בעקבותיהן.בפרק תמצאו גם הסבר על מבנה השלטון המקומי בישראל, עיצובו והתפתחותו בהשפעת שלטון המנדט הבריטי ובקליפת אגוז גם על יחסיו עם השלטון המרכזי, לקראת ההמשך.בפרק הבא נתקדם צעד נוסף ונציג ביתר פירוט את תפקידי השלטון המקומי- את המקורות מהם הוא שואב את סמכויותיו ואת המסגרת החוקית והמשפטית לפעילותו.